tantra
-   Tantra
Yahranayah
The Temple Within

Tantra


Alles accepteren wat het leven biedt is het meest moedige wat er bestaat.

Tantra is een spiritueel pad van zelfonderzoek.
Het is een expressie van diepe liefde en belangstelling voor het mysterie van het leven en al zijn uitingsvormen.
Tantra gaat over jouw eigen waarheid erkennen en er (meer) contact mee krijgen.
Het gaat over meer te (durven) leven en werkelijk te (durven) zijn wie je bent.
Tantra is een levenskunst.
Tantra zegt: wees jezelf.

Het vraagt een grote bereidheid om naar jezelf te kijken, je pijn te doorvoelen en je beperkingen te begrijpen. Zo ontstaat er ruimte voor transformatie en groei.
Het pad van Tantra nodigt je uit om in dit alles aanwezig te zijn, gevoeliger te worden in contact met jezelf en anderen.


Tantra en seksualiteit

Tantra maakt geen onderscheid tussen vitale levensenergie en seksuele energie.

Het is puur, oer en krachtig en in haar natuurlijke stroom een bron van inspiratie en creatiekracht. Seksuele energie drukt zich namelijk niet alleen uit in vrijen, maar manifesteert zich in vele vormen in het dagelijks leven. Denk bijvoorbeeld aan dansen, het proeven van eten, vreugde, creativiteit, boosheid, oogcontact.

Tantra nodigt uit om de krampachtigheid waarmee we onze seksuele energie/levensenergie onder controle houden los te laten. Het nodigt je uit om jouw eigen seksuele energie/levensenergie te onderzoeken, te doorvoelen, te ontmoeten, te herkennen en te omhelzen. Voor het nieuwsgierig onderzoeken en doorvoelen van je eigen seksuele energie hoef je geen seks te hebben, net zoals je woede kunt voelen en onderzoeken zonder destructief te zijn.

Het pad van Tantra biedt verschillende praktische oefeningen voor dit zelfonderzoek naar je eigen levendigheid, kracht, speelsheid en spiritualiteit.
In mijn werk zal ik je uitnodigen om kennis te maken met deze vorm van levenskunst.


Tantra en verbinding

Tantra benadrukt dat alles wat je zoekt in jezelf te vinden is.

Het helpt je je aandacht naar binnen te richten om het goddelijke in jezelf te vinden (en daardoor ook de goddelijkheid in de ander te herkennen). Dit bevrijdt je van de misvatting dat de sleutel tot vervulling bij anderen ligt en van onze neiging onze omgeving egoïstisch te consumeren.

Tantra moedigt je aan contact te hebben met andere mensen. In die ontmoeting kunnen we ongelofelijk veel leren over onszelf.


Veiligheid en intimiteit

Fysieke aanraking is een belangrijke levensbehoefte.

Voor velen van ons is de aanraking eerder spannend dan ontspannend doordat we vrijwel altijd met een doel of verwachting aanraken of aangeraakt zijn. Door liefdevolle, non-intentionele aanraking kunnen vastgezette emoties weer gaan stromen, kunnen weer gevoeld worden, mogen zich ontladen en mogen losgelaten worden.

Een veilige ruimte en een liefdevolle omgeving zijn belangrijke voorwaarden om diepe intimiteit met jezelf te kunnen ervaren. Intiem zijn met jezelf betekent dichtbij jouw eigen gevoelens zijn.


Overgave en het zelfhelend vermogen

Ons lichaam heeft haar eigen wijsheid en zelfhelend vermogen.

Het zelfhelend vermogen zet zich als vanzelf in zodra wij kunnen ontspannen en overgave kunnen ervaren.
De overgave aan onze innerlijke stroom heeft effect op ons hele systeem, zowel fysiek, geestelijk als energetisch.
Het is de ervaring van deze diepe ontspanning die ons gevoeliger maakt, die ons opent, die verzachting brengt, die ons naar onze ware essentie terugbrengt namelijk: Liefde.

In diepe ontspanning kunnen we ons lichaamsbewustzijn meer ervaren, we krijgen daar weer meer contact mee.
We gaan dieper en intenser voelen, onze waarnemingen verfijnen, onze intuïtie gaat weer 'aan': een ontwaken voorbij de 5 zintuigen…

Dit is onze vitale levensstroom, onze seksuele energie, de Kundalini, de Chi van ons wezen. Deze stroom is onze natuurlijke verbinding met de Bron.
Onszelf toestaan om (weer) in die levensstroom te gaan meestromen zal ons zelfhelend vermogen in gang zetten en onze levensenergie zal toenemen. Wij hoeven het alleen maar toe te laten.
In deze levensstroom ervaren wij wie wij in wezen Zijn…